روش مطالعه ادبیات برای امتحان نهایی

اول از هر چیزی بریم سراغ بررسی اهمیت مطالعه ی ادبیات فارسی در کنکور سراسری، این درس ضریب۴و در واقع بالاترین ضریب رو بین درسای عمومی داره پس مهم ترین درس عمومی محسوب میشه.

در کنکور ۲۵ سوال داره و بودجه سوالات به این شکل هست:

۱) بخش لغات: ۳ سوال: ۱۲ درصد سوالات

۲) بخش املا: ۳ سوال: ۱۲ درصد سوالات

۳) بخش قرابت معنایی: ۹سوال: ۳۶ درصد سوالات

۴) بخش آرایه های ادبی: ۴سوال: ۱۶ درصد سوالات

۵) بخش زبان فارسی: ۵سوال: ۲۰ درصد سوالات

۶) بخش تاریخ ادبیات: ۱سوال: ۴ درصد سوالات

ایده آل ترین روش مطالعه ی ادبیات، مطالعه ی موضوعیه پس بریم سراغ بررسی نحوه ی مطالعه ی هر بخش از درس ادبیات فارسی

بخش لغات در مطالعه ی ادبیات کنکور

تست های لغت۱۲درصد رو تشکیل میدن و از اونجایی که شروع کننده ی دفترچه ی سوالات عمومی هستند، خوب پاسخ دادن به این تست ها نقش خیلی مهمی در روحیه ی دانش اموز و توانایی پاسخ دادنش به بقیه ی سوالای درس ادبیات وحتی کل دروس عمومی داره. لغات ماهیت کاملا حفظی دارن و برای رسیدن به تسلط نیاز به تمرین و مرور چند باره هست.

سوالی که پیش میاد اینه که ایا فقط خوندن لغات اخر کتاب کافیه؟

در جواب باید بگیم۹۰درصد لغات مطرح شده در کنکور از لغات اخر کتاب هستن و اگر کسی روی لغات اخر کتاب مسلط باشه، حتی با وجود تعداد کمی لغت خارج کتاب در سوالات طرح شده، باز هم می تونه به خوبی به سوالات پاسخ بده. ولی در صورتیکه کسی زمان کافی داشته باشه میتونه از منابع تستی استفاده کنه که لغات خارج کتاب مورد نیاز رو هم پوشش دادن.

چندتا نکته ی مهم در مورد مطالعه ی لغت:

۱)هر چند تا معنی که دراخر کتاب برای یک لغت اورده شدن باید حفظ بشن و نمیشه صرفا به یک معنی از معانی اورده شده برای لغتی بسنده کرد.

۲)جزییات و توضیحاتی که برای معنی کلمه اورده شدن مهم و غیرقابل چشم پوشی هستن.

۳)باید به کلمات با ریشه ی مشابه، با معنی مشابه و یا از یک خانواده که امکان اشتباه گرفتنشون با هم وجود داره توجه زیادی بشه، این موارد خیلی مورد پرسش قرار میگیرن.

نهایتا مثل هر قسمت و درس دیگه ای تست زدن برای لغت هم تاثیر زیادی در بالا رفتن مهارت داره؛ بررسی تست های کنکور های گذشته هم تاثیر زیادی در اشنا شدن با دیدگاه طراح سوال داره. برای لغات با توجه به حفظی و فرار بودن مطالعه ی مرتب و هر روزه خیلی تاثیرگذاره مثلا میشه روزی ۱۵ دقیقه تا نیم ساعت رو به مطالعه ی لغت اختصاص داد.

حتما بخونید

بهترین کتاب لغت و املا

بهترین کتاب لغت و املا

املا در مطالعه ی ادبیات

سوالات املا هم مثل سوالات لغت حفظی هستن و اون چیزی که در سوالات املا بسیار مورد توجه هست واژه های هم آوا هستن. خیلی از لغاتی که املاشون مورد سوال قرار می گیره همون لغاتی هستن که معنیشون اخر کتاب اورده شده پس پیشنهاد میشه هم زمان با خوندن معنی واژه ها، به املاشون هم توجه بشه.

یکی از راه هاییکه کمک زیادی میکنه، نوشتن هست. همون طوری که از دوران دبستان، برای یاد گرفتن طریقه ی صحیح نوشتن واژه ها، املا می نوشتیم الان هم بهترین راه برای تسلط هر چه بیشتر روی املای درست واژه ها یادداشت کردنه، این کار به تثبیت موضوع در ذهن خیلی کمک میکنه. اگر کتاب های موضوعی املا رو هم بررسی کنید می تونید ببینید که توی قسمت املا جا های خالی برای نوشتن واژه ها و تمرین وجود داره. مثل لغات، برای املا هم زدن تست مخصوصا تست های کنکور های گذشته خیلی پیشنهاد میشه.

یکی از موارد دیگه که کمک خیلی زیادی میتونه بکنه، یادداشت کردن اشتباهات متداول در تست های املا و لغت در یک دفتر یا دفترچه و مرور این نکاته.

قرابت معنایی در مطالعه ی ادبیات

قرابت معنایی پر سوال ترین مبحث ادبیات به شمار میره و با ۹ سوالش میشه ۳۶ درصد رو بدست اورد ولی از نکات مهم در مورد قرابت معنایی اینه که این بخش حفظی نیست و خوندن درست بیت ها و فهمیدن مفهومشون یک مهارته که با تمرین زیاد بدست میاد یعنی حتی از ابتدای سال دهم هم میشه به فکر بالا بردن این مهارت بود.

برای این هدف اگر از دانش اموز دهم یا یازدهم باشید میتونید از کتاب های شعر متفرقه مثل بوستان سعدی، دیوان حافظ و … استفاده کنید و با کمک از دیگران یا استفاده از اینترنت نحوه ی خوانش و مفهوم بیت ها رو تمرین کنید؛ به مرور خودتون احساس خواهید کرد نسبت به اوایل چقدر ساده تر می تونید بیت ها رو بخونید و مفاهیم رو متوجه بشید.

اگر هم در سال کنکور باشید که به اون اندازه زمان ندارید، می تونید از همون کتاب های موضوعی قرابت نشر الگو، هفت خان خیلی سبز، نشر دریافت و…. استفاده کنید و مفاهیم رایج و بیت های درس به درس و معنی و مفهومشون رو در مرحله ی اول مطالعه کنید و تست درس به درس بزنید. بعد از تسلط نسبی روی مفاهیم مطرح شده در کتاب درسی برید سراغ تست های جامع و سخت تر. حتما تکنیک ها و تیپ سوالات رو هم مطالعه کنید.

قرار دادن تعداد مشخصی تست قرابت معنایی در روتین روزانه تا روز کنکور کمک خیلی زیادی میکنه که تا اخرین لحظه به طور مرتب تمرین کنید و مهارتتون رو درسطح بالایی نگه دارید.

حتما بخونید

بهترین کتاب قرابت معنایی

بهترین کتاب قرابت معنایی

تاریخ ادبیات در مطالعه ی ادبیات

بریم سراغ حفظی ترین بخش ادبیات.

این بخش۱ یا ۲ سوال رو در کنکور داره و با توجه به حفظی و فرار بودنش و بالا نبودن تعداد سوال اگر کسی با محدودیت زمانی مواجه باشه می تونه از مطالعه ی این قسمت صرف نظر کنه. ولی اگر دانش اموزی قصد داشته باشه حتما سوالات تاریخ ادبیات رو پاسخ بده باید روی:

✅ خودآزمایی

✅ بیاموزیم

✅ درآمدها

✅ بخش توضیحات هر درس

✅ و توضیحات عنوان شده برای هر شاعر و نویسنده مسلط بشه که این هدف فقط با مطالعه ی چند باره و مرور فراوان بدست میاد.

نکته ای که در خصوص مطالعه ی ادبیات  وجود داره اینه که برخلاف بقیه ی بخش ها برای این قسمت، زدن تعداد تست بالا ضرورتی نداره و همون مطالعه و مرور زیاد کافیه. علاوه بر این باید سوالات کنکور بررسی بشن تا دانش اموز متوجه بشه با چه سبک سوال هایی قراره مواجه بشه.

حتما بخونید

بهترین کتاب های آرایه ادبی

بهترین کتاب های آرایه ادبی

رمز گذاشتن و کدگذاری هم برای راحت تر به یادآوردن کمک کنندس و بعضی وقتا هم میشه از طنز و شوخی برای تثبیت مطلب در ذهن استفاده کرد. باید حتما به آثاری که تشابه دارن توجه ویژه بشه به عنوان مثال سنایی، خواجه عبدالله انصاری و عطار هر سه کتابی به اسم الهی نامه دارن.

اشتراک گذاری :